23.9 C
Tuzla
02.06.2023.

Ferijalni rad u Njemačkoj za bh. studente, odobreno 150 mjesta

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i ove godine realizuje Program ferijalnog rada u Saveznoj republici Njemačkoj.

Agencija je krajem decembra 2022. godine raspisala Javni poziv za podnošenje prijava za ferijalni rad u Saveznoj republici Njemačkoj. Program ferijalnog rada namijenjen je studenticama i studentima univerziteta i visokoškolskih ustanova u našoj zemlji.

”Kao i prethodnih godina, BiH ima određenu kvotu koja dozvoljava zapošljavanje određenog broja studenata tokom ferijalnog rada. Za 2023. godinu je odobrena kvota od strane Savezne republike Njemačke 150 studenata. Kao i prethodnih godina oni koji mogu aplicirati su studenti i studentice univerziteta i visokih škola u BiH s tim da nisu upisani u posljednju godinu studija”, kazao je za RTV Slon Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Za univerzitete i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH dodijeljeno je 95 mjesta, u Republici Srpskoj 48 mjesta i u Brčko distriktu BiH sedam mjesta. Jedan od uslova za ferijalni rad je da studentice i studenti dobro poznaju njemački jezik, te moraju biti spremni raditi minimalno dva mjeseca.

”Moraju biti spremni za rad u različitim oblastima. Ono što je bitno jeste da je rok za prijavu 3. februar 2023. godine a kao i do sada prijave se mogu uputiti direktno Agenciji za rad i zapošljavanje BiH ili putem lokalnih biroa za zapošljavanje entitetskih zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi za zapošljavanje”, ističe Pupić.

Dodatne informacije, način prijave i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Agencija je u prošloj godini također nastavila posredovanje u zapošljavanju bh. radnika u inostranstvu. Tokom prethodne godine, posredovali su u zapošljavanju 553 radnika medicinskog kadra u Njemačkoj, što je blago povećanje u odnosu na 2020. i 2021. godinu, prenosi RTV Slon. Programi zapošljavanja u toj zemlji bit će nastavljeni i u 2023., kao i posredovanje u zapošljavanju radnika u Sloveniji.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!