15 C
Tuzla
01.03.2024.

“Gospođica Julija” pred publikom na 21. TKT Festu

Petog dana 21. TKT Festa pred publikom je odigrana Strindbergova ”Gospođica Julija” Pozorišta ”Neretva” iz Konjica u režiji Dine Kerića. U predstavi igraju Samina Mujkanović, Dino Kerić i Lorena Trogrlić.

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela njegovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku.

Naslovna protagonistica je grofova kćer koja, motivisana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaj, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, uprkos niskog društvenog porijekla, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Da stvar bude komplikovanija, Jean je zaručen za služavku na dvoru. Priča nema sretan kraj, što su mogli vidjeti posjetioci.

Naredna predstava u okviru ovogodišnjeg TKT Festa bit će odigrana u petak (01.12.2023.) u 20 sati na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla, a riječ je o projektu Gabrijela Perića ”Čitač ljudi” Teatra Fort Forno iz Hrvatske.

Partner ovogodišnjeg Festivala je Centar za kulturu Tuzla, a pokrovitelji Grad Tuzla, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Vlada TK – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, kompanija Leftor, Ekumenska inicijativa žena, Buybook, B Art, Blicko i Rock Shop.

Medijski pokrovitelji Festivala su Federalna TV, RTV 7 Tuzla, RTV TK, BHRT, N1, Radio Kameleon, Tuzlanski.ba, Tuzlainfo.ba, TNT grupacija, RTV Slon, Balans, Valter Tuzlanski, Bh reporter, Hrvatski glasnik, Tuzlarije i Boljatuzla.ba.

Vezane vijesti

TUZLA