31 C
Tuzla
18.07.2024.

Helez: OSBiH dobijaju nove vrhunske uniforme

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, službeno je posjetio danas proizvodnu liniju za izradu novih vojničkih uniformi za OSBiH u Tešnju.

Ministar Helez i general Mašović obišli su firmu za proizvodnju kožne i tekstilne odjeće “Koteks d.o.o” u Tešnju, kako bi se uvjerili u tok izrade novih uniformi za OSBiH. Radi se o prvoj seriji od 1.700 kompleta novih vojničkih uniformi, koji bi trebali biti isporučeni tokom ovog ljeta.

Nakon dvogodišnjeg programa istraživanja i ispitivanja te odabira potpuno novog platna i originalne maskirne sheme s karakteristikama bosanskohercegovačkog okruženja, ugovor za prvu seriju s preduzećem “Koteks d.o.o.” potpisan je u martu ove godine, u vrijednosti od 1,5 miliona KM, s uračunatim porezom na dodanu vrijednost.

Domaćin posjete bila je direktorica preduzeća “Koteks d.o.o.” Adisa Karahodžić, koja je izrazila zadovoljstvo procesom izrade nove uniforme OSBiH.

Ministar Helez je posebno bio ponosan na vrhunski kvalitet materijala i zaštitnih svojstava nove uniforme.

– Učinili smo sve da se pazi i na najmanji detalj te da pripadnik Oružanih snaga BiH dobije unifomu kakvu i zaslužuje, najbolju i najkvalitetniju u regiji – istakao je ministar odbrane Zukan Helez.

General Mašović je posebno naglasio važnost stalne kontrole kvalitete u izradi vojničkih uniformi.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici hrvatske firme “Čateks” iz Čakovca, koja je proizvođač materijala za novu uniformu.

U pratnji ministra Heleza i generala Mašovića bili su načelnik Uprave za logistiku Zajedničkog štaba OSBiH brigadir Nebojša Bošnjak i komandant Komande logistike OSBiH brigadir Ernes Heleg, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

TUZLA