11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

HKD Napredak: Potpisani ugovori o dodjeli 119 stipendija studentima

Predstavnici Centralne uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”  potpisali su ugovore o dodjeli 119 stipendija studentima za akademsku 2022./23. godinu. U tu svrhu je osigurano više od 150.000 KM.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i podrška Centralne uprave HKD “Napredak” za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” i Podfondova “Irena Kozarić” i “Vid Puljić” upriličeno je u prostorijama Napretkova kluba “Lira” u Sarajevu.

Tom prilikom je predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča poželio uspjeh stipendistima, te kazao da “Napredak” pruža velike mogućnoesti, to je Društvo koje je tokom 120 godina pokazalo da može pomiiriti mnoge nepomirljive stvari u BiH.

Ono što je nama bitno, kazao je Čiča, je da se u jednom trenutku svoga života stipendisti prisjete da su bili članovi “Napretka”, da nekada i oni pomognu nekome, jer to je solidarnost.

– Mi smo mala država, u evropskim i svjetskim okvirima, i ne možemo puno toga ponuditi. Ali mislim da možemo ponuditi vaš talent, vaše znanje. To je ono što mi pokušavamo pomoći, da bi svima nama bilo ugodnije i u BiH i u Hrvatskoj – istakao je Čiča.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD “Napredak” je kroz Centralnu upravu osigurao više od 3.211 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1.000 stipendija.

Sredstva za Fond “Ivo Andrić-Vladimir Prelog” se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD “Napredak”.

Kako je iz tog društva najavljeno, potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija će, osim u Sarajevu, biti upriličeno u Zagrebu 25. marta i Mostaru 1. aprila.

Vezane vijesti

TUZLA