20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Inžinjerijska jedinica OSBiH djeluje na uređenju korita rijeke Meže u Sloveniji

Inžinjerijska jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH, koja je upućena humanitarnu misiju pružanja pomoći civilnim strukturama u Republici Sloveniji na otklanjanju posljedica uzrokovanim poplavama, od 11. augusta 2023. razmještena je i pruža potrebnu pomoć u rejonu općine Prevalje na sanaciji korita rijeke Meže.

Jedinica je po dolasku na teritoriju Republike Slovenije raspoređena u općni Prevalje, u Koruškoj regiji na granici sa Republikom Austrijom. Na terenu se prvenstveno pristupilo izviđanju, izradi planova rada i pripremi mehanizacije za izvršavanje dodijeljene misije, te se u punom kapacitetu pristupilo uređenju korita rijeke Meže u mjestu Poljana.

Predstavnici Slovenske vojske i organa vlasti iskazali su zahvalnost pripadnicima inžinjerijske jedinice privremenog sastava OSBiH na pružanju pomoći, rekavši da su njihovi učinci u sanaciji terena znatno iznad očekivanih, o čemu govori i činjenica da su samo u jednom danu izvršili uređenje 200 metara korita rijeke Meže i ugradili 1.500 kubnih metara materijala.

Narednih dana OSBiH nastavljaju aktivnosti u rejonu angažiranja, uz očekivanje da će vremenske prilike omogućiti povoljne uslove za sanaciju štete nastale obilnim padavinama u Sloveniji.

U tu humanitarnu misiju OSBiH su uputile najobučenije pripadnike koji su spremni da reagiraju u svakoj prilici na sve izazove, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

TUZLA