22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Jedinica privremenog sastava OS BiH nastavlja pomoć na otklanjanju posljedica od poplava u Sloveniji

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je angažovana od 14. augusta u humanitarnoj misiji pružanja pomoći civilnim vlastima Republike Slovenije, nastavila je aktivnosti na sanaciji korita rijeke Meže u rejonu opštine Prevalje.

Pripadnici Jedinice privremenog sastava OS BiH (JPS OS BiH), predvođeni poručnikom Nemanjom Avramom, aktivno prenose svoje bogato iskustvo u izvođenju inžinjerijskih radova i predstavnicima lokalne zajednice i ostalim učesnicima humanitarne operacije sprkečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posljedica od poplava na ugroženom području, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Tokom nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Sloveniju, na lokalitetu Poljane u opštini Prevalja došlo je do izlijevanja rijeke i plavljenja poljoprivrednog zemljišta, a povoljne vremenske prilike omogućile su uslove za rad pripadnicima svih kontingenata koji učestvuju u humanitarnoj misiji na ugroženom području.

Inžinjerijska jedinica OS BiH je u periodu od 14. do 20. augusta radila na uređenju korita rijeke Meže i tom prilikom urađeno je suženje riječnog korita rijeke i vraćanje u njen prijašnji tok, u ukupnoj površini od 30 000 m2. Izvršeno je pročišćavanje oko 1000 m riječnog korita, te ugrađeno oko 13 000 m3 šljunka na poplavljenom području, na prostoru od 12 000 m2.

Narednih dana jedinica OS BiH će nastaviti aktivnosti u rejonu angažovanja, krećući se prema naseljenom mjestu Prevalje, uz očekivanje da će vremenske prilike omogućiti pripadnicima OS BiH da nastave aktivnosti na sanaciji ugroženih područja u Republici Sloveniji.

Vezane vijesti

TUZLA