20 C
Tuzla
01.12.2023.

Kodro uputio pismo Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro dobio je otkaz na klupi rerpezentacije BiH nakon dva susreta – poraza od selekcija Luksemburga i Islanda.

Nakon raskida saradnje sa Nogometnim savezom BiH, Kodro je uputio pismo Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH, u kojem nije krio razočarenje načinom na koji je to urađeno.

– Iznenađen i razočaran Vašom odlukom o raskidu mog ugovora s Vama i načinu na koji ste to uradili, osjećam potrebu da vam se obratim na ovaj način. Raskinuli ste ugovor sa mnom, koji je trebao trajati do kraja marta 2024. godine, a kao razlog ste naveli neusvajanje mog Izvještaja nakon mečeva protiv Lihtenštajna i Islanda, od Komiteta za hitnost. Vrlo kratko i šturo. Kao i obično kada nema drugih argumenata. Ali, pitanje je šta stoji iza svega toga i kakav je zaista bio Izvještaj? Koji su kriteriji uzeti kada se cijenila njegova validnost, da li se moj Izvještaj uporedio sa izvještajima drugih selektora ili se jednostavno morala donijeti ta odluka, bez da se razmatralo o istom – upitao je Kodro.

Obratio se članovima Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, kojima je poručio da je njegov izvještaj bio dobar, ali nije mogao biti usvojen, jer je “neko moćan među Vama u svoje i Vaše ime prije sastanka donio odluku da više ne trebam biti selektor, a dio Vas (Komitet za hitnost) je tu bio samo da bi klimnuo glavom”.

– Ako se pitate zašto Izvještaj nije mogao biti usvojen i tu je odgovor jednostavan – samo zato što sam imao svoje vlastite kriterije prilikom odabira igrača za dvije utakmice na kojim sam vodio reprezentaciju. I to je jedina moja krivica. Druge nema. Niko ne treba da se trudi i da uzroke moje smjene traži u fudbalskim razlozima. Niste mi dali vremena čak ni da pogriješim, a da ne kažem da je za projekat koji sam prezentirao i koji je prihvaćen od strane igrača, trebalo vremena. Zar je pet treninga, od čega dva rekuperacijska, bilo dovoljno da se nekog kvalitetno ocijeni? Šta ste očekivali? Da je fudbal video igra na kojoj se stvari mijenjaju dodirom na dugme? Vašom odlukom koja nije viđena u svijetu fudbala pokušali ste me poniziti, a u suštini pokazali ste svoju vlastitu nemoć – poručio je bivši selektor.

Napominje da će on ovu situaciju preboljeti i nastaviti.

– A šta ćemo sa Vama? I šta ćemo sa našim fudbalom? Šta ćemo sa novim selektorom? Hoćete li i njega smijeniti nakon jednog poraza ili ćete prema njemu koristiti druge kriterije, samo Vama znane – upitao je Kodro.

Kako je kazao, svjestan je da se gotovo sve suštinske stvari mijenjaju više iznutra, nego iz vana, pa tako i naš fudbal.

– Vi ste unutar važne sportske organizacije i mnogo puta možete uticati na tok događaja. Budite svjesni Vaše uloge u našem fudbalu i odgovornosti koju traži pozicija koju obavljate. Prestanite prihvatati unaprijed donesene odluke i zauzmite vlastiti stav o stvarima koje su od velike važnosti – naveo je Kodro u pismu Izvršnom odboru NSBiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA