5 C
Tuzla
30.11.2023.

Komšić i Cijanović za, a Bećirović protiv otvaranja Generalnog konzulata Srbije u Bijeljini

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je na sjednici  donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH.

Predsjedništvo BiH odredilo je delegaciju Bosne i Hercegovine za učešće na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 19. do 26. septembra ove godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Pariškog foruma Angela Gurrija za učešće na Šestom pariškom forumu mira, koji će biti održan od 10. do 11. novembra ove godine.

Predsjedništvo BiH će uputiti poziv predsjedniku Češke Republike Petru Pavelu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je, sa dva glasa za (članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH Denis Bećirović) dalo saglasnost za оtvаrаnjе Generalnog kоnzulаtа Rеpublikе Srbije u Bоsni i Hеrcеgоvini sа sјеdištem u Bijeljini. Ova tačka je bila i ranije na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH i s obzirom da ni danas nije postignut konsenzus, a u skladu sa članom 42. stav 3. i 4. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, broj 10/13, 32/13 i 22/14) član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, u roku od 72 sata od završetka sjednice, navedenu odluku može proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes.

Predsjedništvo BiH je sa dva glasa za (članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH Denis Bećirović) usvojilo Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu i primilo je k znanju Informacija o razlozima neizvršenja zakonom i drugim propisima utemeljenih obaveza u proceduri sačinjavanja i usvajanja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u oblasti mladih i sporta i Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Centralne izborne komisije BiH i Stalnog izbornog tijela Rumunije.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva tri mjeseca ove godine.

Predsjedništvo BiH nije usvojilo Izvještaj o radu Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH za 2022. godinu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji: Protokola o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih plinova i bakterioloških metoda ratovanja; Sporazuma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj; Sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Dodatak Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA