13.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Košarac i Momirović o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju trgovinske razmjene BiH i Srbije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac sastao se danas u Beogradu sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije Tomislavom Momirovićem, s kojim je razgovarao o daljem jačanju ekonomskih odnosa, unapređenju spoljnotrgovinske razmjene, otvaranju novih tržišta, te realizaciji infrastrukturnih projekata.

– U okviru CEFTA-e, Srbija je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner i u obostranom interesu je dalje jačamo bilateralnu saradnju u svim segmentima – poručio je ministar Košarac.

On je izrazio posebnu zahvalnost Vladi Republike Srbije na podršci strateškim projektima u Republici Srpskoj, s fokusom na izgradnju hidroelektrane ”Buk Bijela” na rijeci Drini, istočne gasne interkonekcije i aerodroma u Trebinju.

– Riječ je o ključnim razvojnim projektima u RS-u, čija realiizacija će značiti ogromne benefite za sve građane i privredne subjekte, ne samo iz RS, nego i BiH i cijelog regiona – naveo je ministar Košarac.

Sagovornici su razmotrili mogućnost zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja, kao i potencijalni zajednički transport roba na tržišta zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina i Republika Srbija ostvarauju spoljnotrgovinski promet.

– Naš primarni zadatak je da radimo na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za izvoz domaćih proizvoda. Zbog toga bi zajednički transport roba na treća tržišta bio izuzetna podrška privrednim subjektima u RS-u i Federaciji BiH -, istakao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, prisustvo na tržištu Srbije od krucijalne je važnosti za privredni sektor iz RS i FBiH.

– Beograd i Srbija su odlična šansa za promociju proizvoda iz RS i FBiH. Zbog toga su nam posebno važni domaći i međunarodni sajmovi u Srbiji, jer naši privrednici imaju priliku da prezentuju svoje proizvode – dodao je ministar Košarac.

On je podsjetio da je Srbija prošle godine dozvolila nastavak izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice na tržište BiH.

– U momentu kada smo bili suočeni sa nestašicom ovih proizvoda zbog poremećaja na globalnom tržištu, Srbija je pokazala da je regionali lider, da ima senzibilan pristup i razumije potrebe zemalja u okruženju, na čemu smo izuzetno zahvalni – naveo je ministar Košarac.

On je informisao ministra Momirovića da postoji “čvrsto opredjeljenje institucija RS za članstvo BiH u ‘Otvorenom Balkanu’, prvenstveno zbog benefita koje ova regionalna inicijativa donosi građanima i privredi u cjelini”.

– Nažalost, određene političke strukture iz FBiH se protive članstvu u ‘Otvorenom Balkanu’ isključivo zbog političkih predrasuda. Iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do promjene političkog kursa u FBiH spram ove inicijative, kako BiH ne bi ostala crna rupa na Balkanu. Naši privrednici nisu zaslužili da budu taoci takvih politika – poručio je Košarac.

Ministri Košarac i Momirović razgovarali su i o sastanku Trilateralnog trgovinskog komiteta Bosna i Hercegovina – Srbija – Turska, koji ove godine treba da bude održan u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA