20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Kovač: Finalne pripreme za angažovanje operativnih snaga iz FBiH za pomoć Sloveniji

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Majda Kovač izjavila je Feni da se vrše finalne pripreme za angažovanje operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine na pružanju pomoći u sanaciji i ublažavanju posljedica poplava na području Republike Slovenije, koje su se desile 5. augusta ove godine.

Vijeće ministara BiH je danas, na vanrednoj telefonskoj sjednici, donijelo Odluku o pružanju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje Vladi Republike Slovenije u saniranju posljedica poplava koje su do sada odnijele šest života i prouzročile ogromnu materijalnu štetu.

Odlukom se odobrava upućivanje dva tima za zaštitu i spašavanje iz Bosne i Hercegovine, tima Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH i tima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, s teškim radnim mašinama i neophodnim ljudstvom – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Glasnogovornica FUZC Majda Kovač kazala je da će pomoć Vladi Republike Slovenije pružiti timovi zaštite i spašavanja Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH sa 14 pripadnika civilne zaštite i četiri radne mašine. Pojasnila je da će to biti mješoviti tim FUCZ i Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo.

– Radilo se o teškim mašinama koje su tražene po zahtjevu, tako da je Kantonalna uprava civilne zaštite ponudila mašine koje ima u službama zaštite i spašavanja. Radi se o službama JP Sarajevošume gdje postoji jedna tražena teška mašina i službi koja je formirana u d.o.o. Bosman Sarajevo. Ovaj mješoviti tim bi trebao krenuti sutra nakon što se završe sve administrativno-logističke pripreme – kazala je Kovač.

Dodala je da iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske ide 12 pripadnika civilne zaštite sa ličnom i zajedničkom opremom i dva bagera gusjeničara.

Kovač je podsjetila da je zbog katastrofalnih poplava, Republika Slovenija 6. augusta aktivirala Mehanizam civilne zaštite Evropske unije (UCPM) sa zahtjevom za teške mašine i inžinjerijske jedinice, kao i pokretne mostove. Osim toga, Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH primio je zahtjev za međunarodnu pomoć Sloveniji, preko NATO EADRCC-a.

Po njenim riječima, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Federalne uprave civilne zaštite o poplavama u Republici Sloveniji, s prijedlogom odgovora na zahtjev Republike Slovenije za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica poplava.

– Federalna uprava civilne zaštite je uime Vlade Federacije BiH, putem Ministarstva sigurnosti BiH, dostavila Vijeću ministara BiH zaključak koji je Vlada FBiH donijela na jučer održanoj hitnoj, telefonskoj sjednici.

U skladu sa donijetim zaključkom Vlada Federacije BiH je dala saglasnost Vijeću ministara BiH da se upute operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH u okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava – navela je Kovač.

Podsjetila je da je BiH primljena u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije 1. januara ove godine i da je ovo prva međunarodna pomoć iz BiH koja se šalje putem Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA