17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Lideri stranaka parlamentarne većine postigli dogovor o usvajanju bitnih zakona na evropskom putu

Predsjednici stranaka koje predvode parlamentarnu većinu na državnom nivou postigli su večeras na sastanku u Sarajevu dogovor o usvajanju seta zakona bitnih za evropski put Bosne i Hercegovine, ali i usaglasili procese koji bi trebali rezultirati deeskalacijom krize u kojoj se zemlja trenutno nalazi.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je bila domaćin sastanka, kazala je da će 22.8. biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se uputiti u proceduru usaglašeni zakoni o ombudsmanu, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te slobodi pristupa informacijama.

Dogovoreno je da se formiraju radne grupe koje će raditi na nacrtima zakona iz oblasti pravosuđa.

-Čim se svi zakoni usuglase, a sad su dobrim dijelom usuglašeni, uputit će se u parlamentarnu proceduru, rekla je Krišto najavljujući i novi sastanak predsjednika stranaka koji će se održati prije zakazane sjednice Zastupničkog doma, a na kojem bi se utvrdilo ono što je danas dogovoreno.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka izjavio da nema alternative razgovoru.

-Mi smo uspjeli usaglasiti jedan set evropskih zakona koji bi trebao biti na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma. Ukoliko to bude usvojeno pravimo ogroman iskorak ka kandidatskom statusu BiH, kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović izrazio je nadu da će uz usvajanje tri ili četiri zakona na najavljenoj sjednici, do tada biti formirane brojne radne grupe koje će pripremiti uvjete da u devetom ili desetom mjesecu budu usvojeni i drugi neophodni zakoni, uključujući one iz 14 prioriteta Evropske komisije.

– Međusobno povjerenje značit će da imamo u punom sazivu Vijeće ministara koje može raditi, da možemo donositi nove zakone, a parlamentarna većina koja se prepoznaje kroz ovdje okupljene stranke, da međusobnim povjerenjem prate jedni druge u parlamentarnoj proceduri i da tu ne bude više nadmudrivanja, kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je kazao da će na istoj sjednici Zastupničkog doma, 22.8., biti imenovan i novi ministar finansija, što je pozicija koja pripada njegovoj stranci. Najavio je i potvrđivanje dva sporazuma iz Berlinskog procesa u odgovarajućim procedurama u institucijama BiH.

-Izlazimo iz perioda velike galame i imamo dogovor, rekao je Dodik.

Dodao je kako je spreman raditi na provedbi onoga što je danas dogovoreno.

-Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura kao što je Ustavni sud BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga, poručio je Dodik.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA