17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Loš urod pšenice, od jeseni skuplje brašno?

U toku je žetva pšenice. Poljoprivrednici su nezadovoljni urodom, jer je on za 50 posto manji od očekivanog. Hoće li brašno zbog loše godine, od jeseni biti skuplje?

Vremenske neprilike dovele su do lošeg uroda pšenice. Predstavnik poljoprivrednika, koji i sam ima zasijano 10 duluma, ali i vrši žetvu, nije očekivao da će zateći tako loše stanje na poljima pšenice.

”U ovoj žetvi koja je počela prije nekoliko dana, urod pšenice je minimalan. S pravom možemo reći da sa ovim urodom, poljoprivrednici neće moći pokriti troškove sjetve i žetve”, navodi Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Poljoprivrednici procjenjuju da je urod manji za 50 posto od očekivanog. Mirnes Akšamović je s porodicom zasijao ovu žitaricu na sedam duluma. Uložio je mnogo, a malo dobio.

”Ova je godina stvarno loša za nas poljoprivrednike. Skoro sam poljevao ovu pšenicu, koštalo me tih sedam duluma 300 maraka, samo za zaštitu”, navodi Mirnes.

Na parceli od 5,5 duluma, poljoprivrednik Mirnes ove godine dobio je tonu i po pšenice. U ranijim godinama, toliko pšenice bi dobio na samo zasijana dva duluma površine.

Sa druge, manje parcele očekuje oko tone, odnosno ukupno dvije i po tone pšenice sa sedam duluma. Sjemenski materijal, pričaju nam Eldin i Mirnes kupovali su po cijeni od marku i po, a u prodaji će ovogodišnja pšenica biti također do marku i po, po kilogramu.

”Tako da dostižemo taj nivo gdje ćemo najvjerovatnije biti ispod nule kada je u pitanju prodaja pšenice”, kaže predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

Zbog lošeg uroda i kvalitete pšenice, poljoprivrednici su ubijeđeni da će brašno, u marketima biti skuplje.

”To će nam sve Evropa nametati. Imamo informacije da je i tamo podbacio rod, te kiše, bolesti pšenice su doprinijele da imamo manji urod, što će se pokazati na cijeni brašna u marketima, i da li ćemo imati dovoljne količine tog brašna”, naglašava Glibanović.

To, kako tvrde poljoprivrednici ipak za sada ne zabrinjava vlast. Razočarani su njihovom reakcijom. Kažu da su apelirali i dali prijedloge kantonalnom i federalnom resornom ministarstvu kako im pomoći. Odgovor čekaju.

Vezane vijesti

TUZLA