11.7 C
Tuzla
25.09.2023.

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za prijem na vojne akademije Republike Turske

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je raspisalo konkurs za prijem 22 kandidata na vojne akademije Republike Turske.

Na turske vojne akademije će se primiti sljedeći broj kandidata iz Bosne i Hercegovine: Vojna akademija kopnene vojske, 14 kandidata, Zrakoplovna vojna akademija, šest kandidata i Vojna medicinska akademija, dva kandidata.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke iz civilstva, koji su uspješno završili srednju školu s najmanjom ukupnom ocjenom „vrlo dobar“, koji imaju ukupan prosjek ocjena iz matematike najmanje „vrlo dobar“ u posljednje dvije godine u kojima su imali predmet matematiku, te koji na dan 01. 09. 2023. godine neće biti stariji od 21 godine (za zrakoplovnu i akademiju kopnene vojske) ili neće biti stariji od 20 godina (za vojnu medicinsku akademiju).

Školovanje kadeta na Vojnoj akademiji kopnene vojske i Zrakoplovnoj akademiji Republike Turske traje pet godina, a na Vojnoj medicinskoj akademiji traje sedam godina. Na prvoj godini kadeti će učiti turski jezik.

Za prijem se zahtijeva dobro poznavanje engleskog jezika, poznavanje rada na računaru, dobro zdravlje i tjelesna pripremljenost te da kandidat ili kandidatkinja imaju tjelesnu visinu i težinu u okviru definiranih standarda Oružanih snaga Turske.

Detaljni uvjeti konkursa za svaku od navedenih akademija objavljeni su na službenoj web-stranici Ministarstva odbrane BiH, www.mod.gov.ba, na linkovima Oglasi/Konkursi ( shorturl.at/bpDEU ) i Postani pripadnik OS BiH ( shorturl.at/dy014 ). Natječaj je otvoren 15 (petnaest) dana od dana objavljivanja.

Po završetku školovanja, kadet ili kadetkinja će potpisati ugovor za aktivnu službu u početnom činu časnika Oružanih snaga BiH – potporučnik.

Za eventualna dodatna pitanja zainteresirani mogu uputiti na email adresu kad[email protected], saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

 

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO