31 C
Tuzla
19.07.2024.

Najavljeni projekti: Postaje li Tuzla grad kružnih tokova?

Ukoliko ste se ikada vozili južnim dijelom Tuzle onda ste svjedočili dugim kolonama vozila i saobraćajnim gužvama. Posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. No, tome bi uskoro mogao doći kraj. Napravljeni su prvi koraci ka produženju južne saobraćajnice, koja je jedna od najfrekventnijih u ovom gradu.

„ Mislim da ćemo u veoma kratkom periodu pribaviti sve potrebne akte koje prethode dobijanju saglasnosti, odnosno proglašenju javnog interesa i početka eksproprijacije za šta su obezbijeđena sredstva od Cesta Federacije i to će biti historijski korak, da nakon 40 godina grad Tuzla počinje produžavati južnu saobraćajnicu i rješavati onaj kolaps saobraćaja koji trenutno imamo na Brčanskoj Malti“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle

A upravo na najvećoj raskrsnici u Tuzli planirana je izgradnja privremenog kružnog toka koji će zamijeniti postojeće semafore. Želi se, ističu nadležni, provjeriti kako će ovaj sistem funkcionisati, prije nego se krene u građenje trajnog kružnog toka.

„Kojim ćemo na bolji način bar je to naš plan regulisati protok saobraćaja jer svi znamo koji živimo i radimo u našem gradu koliko zagušenja imamo na toj saobraćajnici“, navodi Lugavić. 

Na izradi glavnog projekta rade Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

„ Ovo je na neki način, promptno ćemo djelovati i pokušat ćemo da sve ove projekte koji su gorući i koji su bitni kada pričamo o Tuzli da skupa rješavamo na zadovoljstvo svih nas i učesnika u prometu“, istakao je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH. 

Stoga će, kažu nadležni raditi i na unapređenju dionica na ulazu u Tuzlu.

Kružni tok u Bukinju stoji nezavršen već deset godina, no to bi se uskoro moglo promijeniti jer su gradske vlasti odlučile završiti ovaj projekat. Osim toga najavljeno je i njegovo uređenje čime će ulaz u grad biti estetski poboljšan i funkcionalniji.

To prema riječima prvog čovjeka grada, podrazumijeva hortikulturno uređenje i dodatno osvjetljenje.

„ Nakon završetka ovog kružnog toka kod Bukinja, odnosno skretanja za Lipnicu i taj kružni tok ćemo uraditi u hortikulturu i napraviti da ulaz u naš grad bude veoma dobar“, zaključuje Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle. 

O svim ovim projektima bilo je govora na sastanku predstavnika Tuzle i Cesta Federacije Bosne i Hercegovine. Osim toga, najavljen je završetak radova na petlji Šićki Brod kao i formiranju kružnog toka u Bosanskoj Poljani.

U Tuzli je trenutno osam kružnih tokova i jedan privremeni u naselju Ši selo. Intencija nadležnih je da ovaj sistem saobraćanja na južnoj saobraćajnici bude kod Hametove pijace, Hotela Tuzla i BKC-a dok je za sjevernu planiran kod zgrade bivše obuće Aida, kod stadiona Tušanj te na Slatini kod zgrade Soda so.

 

Vezane vijesti

TUZLA