32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Nakon deset godina: Tuzla domaćin kulturno-edukativno sportskih susreta Udruženja ilmijje

Oko 250 imama, predstavnika muftijstava, medžlisa i institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ali i regionu ovih će se dana predstaviti u nešto drugačijem svjetlu.

Atletika, fudbal, futsal, odbojka, stoni tenis, šah i streljaštvo – discipline su u kojima će svoje sportske vještine pokazati na  susretima Udruženja Ilmijje.

„Mogu vam reći da su ovi sportski susreti daleko više od samog sporta. To je prije svega druženje i prilika nama imamima da se jednom godišnje okupimo na različitim mjestima“, rekao je Zuhdija ef. Ridžal, imam MIZ Žepče.

„ Danas nam fali ovakvih susreta i žive riječi tako da je ovo jedna lijepa prilika da pokažemo emocije“, smatra Mehidin ef. Bešlić, imam MIZ Sarajevo.

„ Pokušavamo da pronađemo neki način kako da se od naše svakodnevnice malo udaljimo i da na ovaj način pokažemo neke svoje sposobnosti. Nadam se da je glavni odbor učinio sve da uspiju ove aktivnosti“, navodi Mustafa ef. Agić, član glavnog odbora Udruženja ilmijje

A njih je, kažu organizatori mnogo. Počev od sportskih pa do edukativnih. Već danas, na Tušnju, imami su pokazali svoju spretnost na terenu. Takmičili su se u atletskoj disciplini trčanje na 100 i 800 metara.

„ Nakon toga odvijat će se takmičenja u Univerzitetskoj dvorani, zatim paralelno sa takmičenjem tu, biće odbojkaško takmičenje u fiskulturnoj Sali Behram-begove medrese“, istakao je Samir Spahić, profesor u Behram-begovoj medresi Tuzla.

Ovi susreti organizuju se već više od dvije decenije u različitim zemljama s ciljem razvijanja kulture i sjećanja kroz mnoge projekte i aktivnosti. Zbog toga se i nazivaju kulturno-edukativno- sportski susreti.

„ Otprilike se od toga i sadrži. Neki edukativni dijelovi su predavanja, predstavljanja, određeni sadržaji iz kulture kao što su izložbe, posjete značajnim historijskim mjestima i naravno ovaj takmičarski dio koji je nešto što treba da bude da bi se razvijao takmičarski duh. Primarna ideja je da se imami okupe, da se vide danas su ljudi sve dalji i mislim da smo na dobrom putu da damo dovoljno prostora imamima da se okupe da se vide“, rekao je Nesib ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH.

Tuzla je nakon deset godina domaćin ove manifestacije.

„ Nadamo se da će ovo biti vrlo plodotvorno druženje kolega u istom poslu, istoj misiji koji su došli iz cijele naše domovine, IZ u cjelini, naših mešihata ali i IZ iz Crne Gore. Nadamo se da ćemo dostojno obaviti ulogu domaćina ovdje u Tuzli, potrudit ćemo se ako Bog da“, smatra Vahid ef- Fazlović, muftija tuzlanski.

24. susreti Udruženja ilmijje trajat će do 27. juna a domaćini i organizatori su između ostalog Glavni odbor Udruženja Ilmijje, Muftijstvo tuzlansko i Behram-begova medresa.

 

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA