14 C
Tuzla
28.05.2024.

Niske temperature u noćnim satima, isporuka toplotne energije uredna

U noćnim satima u Tuzli su u posljednja dva dana zabilježene temperature -10 stepeni Celzijusa. Iako su se u Centralnom grijanju pribojavali da će to dovesti do kvarova na sistemu grijanja, na sreću nije bilo težih posljedica, pa građani imaju urednu isporuku toplotne energije.

”Termoelektrana se pokazala kao veoma kooperativna i efikasna u ovom dijelu kada je najpotrebnije grijanje gradu, i mi u potpunosti održavamo sistem u funkciji i pokušavamo da nešto unaprijedimo ako je to moguće, kako bi izašli korisnicima u susret, kako se niko ne bi smrzao”, navodi Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehničke poslove JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Kakva god vanjska temperatura bila, u ovom preduzeću spremni su kao distributeri, kažu odgovoriti svim zahtjevima da bi korisnici daljinskog grijanja imali tople radijatore. Od početka grijne sezone 15. oktobra bilo je pojedinačnih problema na blokovima u Termoelektrani, pa je i isporuka bila otežana.

”Nijedan dan grijanja nije umanjen zbog problema na mreži koju održava Centralno grijanje Tuzla. Uglavnom su to trenutni problemi u TE Tuzla koji se ponavljaju, ali koje smo uspjeli za ova dva-tri mjeseca novog rukovodstva u TE poredati kako treba, sad u najhladnijim danima u sezoni nemamo nikakvih većih problema. Uvijek postoji mogućnost da se neki problem pojavi, ali u hodu to rješavamo sa našim dežurnim službama koje rade 24 sata”, naglašava Karahmetović.

U Tuzli je trenutno više od 26 hiljada korisnika na sistemu daljinskog grijanja. U 2023-toj pet novih stambeno-poslovnih objekata priključeno je na sistem, a u okviru procesa toplifikacije koji provodi Grad Tuzla spojeno je 100 novih korisnika. I u ovoj godini nastavlja se toplifikacija u dijelovima Tuzle, kada budu povoljni vremenski uslovi.

Vezane vijesti

TUZLA