26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Novi letovi sa tuzlanskog Aerodroma od polovine decembra, stigao grčki Lumiwings

Nakon nedavnog šoka zbog odlaska WizzAira sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, optimizam se vraća u ovu zračnu luku. Grčki Lumiwings mogao bi biti spas za tuzlansko preduzeće, sa kojim je potpisan ugovor o uspostavi letova na šest destinacija. Letovi kreću od 18. decembra.

”Dolazimo u poziciju da vratimo značajan broj aviolinija koje su prestale da saobraćaju od septembra. Naši građani koji su imali desetogodišnju naviku da putuju prema Švedskoj, Danskoj, Holandiji i Njemačkoj i dalje će moći nastaviti. Mi smo trenutno izabrali pet plus jednu destinaciju za početak, a ako bude dobar odziv putnika, već u januaru ćemo najaviti dodatne destinacije”, navodi Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Švedska

Stockholm – Skavsta

Halmstad

Nizozemska

Maastricht

Njemačka

Saarbrucken

Danska

Esbjerg

Turska

Istanbul

Ovo su te destinacije, dvije su u Švedskoj, te po jedna u ostalim zemljama. Iz tuzlanskog Aerodroma navode da su birali najudaljenije destinacije, do kojih građani autobusom putuju po 24 i 48 sati. U Lumiwingsu očekuju uspjeh projekta.

”Kako bismo omogućili putnicima da kupe avionske karte za predstojeće zimske praznike po što povoljnijim cijenama, od danas nudimo avionske karte po cijenama već od 75 eura za letove od 18. decembra”, kaže Dimitrios Kremiotis, odgovorni menadžer kompanije Lumiwings.

Niže cijene letova i sam dolazak ove aviokompanije omogućen je zbog subvencioniranja troškova avioprijevoznika. Kantonalna Vlada je izdvojila dva i po miliona KM za podršku. Premijer tvrdi da je to praksa svugdje u svijetu.

Konferencija za medije na Međunarodnom aerodromu Tuzla povodom uspostave novih aviolinija
Konferencija za medije na Međunarodnom aerodromu Tuzla povodom uspostave novih aviolinija

”Uradili smo to radi samih putnika, radi naše dijapore, a onda i zbog pozitivnog uticaja na trgovinu i turizam Tuzlanskog kantona, i u tom kontekstu ovih 2,5 miliona KM subvencije u odnosu na ono šta dobijamo sa 500-600 hiljada putnika je skromno”, ističe Irfan Halilagić, premijer TK.

Skoro 550 hiljada putnika prošlo je kroz Aerodrom u ovoj godini, najviše u julu i augustu. Od septembra su već ukinuti letovi WizzAira na nekoliko destinacija, pa ova kompanija leti trenutno još za Dortmund i Memingem u Njemačkoj, te Basel u Švicarskoj. Iz Aerodroma naglašavaju da su uspostavom novih linija sačuvali radna mjesta. I dalje tvrde da su prema WizzAiru ispunili sve zahtjeve, a da nova aviokompanija nema posebnih.

Konferencija za medije na Međunarodnom aerodromu Tuzla povodom uspostave novih aviolinija
Konferencija za medije na Međunarodnom aerodromu Tuzla povodom uspostave novih aviolinija

”Treći gejt je rađen u smislu da se poveća obim putnika na milion, parking koji se radi je da pružimo priliku putnicima da se kvalitetno parkiraju, tako da mi tvrdimo da smo većinu tih stvari odgovorili. Naša je tendencija, bilo ko da bude ovdje, da se ide u pravcu uspostavljanja ILS K3, mi smo tad na nivou Beograda i Zagreba, to je budućnost ovog Aerodroma”, naglašava direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

U narednoj godini, sa Aerodroma Tuzla bi trebali biti letovi na 10 destinacija po dva puta sedmično, a za Istanbul će to biti po tri puta.

Vezane vijesti

TUZLA