15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Obilježeno 140 godina rada OŠ „Puračić“

Osnovna škola „Puračić“ jučer je proslavila svoj jubilarni 140. rođendan.

Tim povodom je upriličena Svečana akademija, a u ponedjeljak 20. maja u prostorijama škole bit će upriličen i Dječiji prodajni bazar. „Narodna osnovna škola“ u Puračiću je prva austrougarska državna škola otvorena na području Lukavca i okoline i jedna od tri ovakve škole koje su radile 1884. godine u okrugu Tuzle.

Činjenica da škola neprekidno radi i djeluje sve od tada do danas ovoj školi daje epitet najstarije škole na području Lukavca, a druge po redu na području Tuzlanskog kantona. Proslavi ovog značajnog jubileja prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

„Čast je i istinsko zadovoljstvo prisustvovati obilježavanju bilo čega što neprekidno radi i djeluje već skoro vijek i po. Posebno je zadovoljstvo kada takav značajan jubilej obilježava jedna obrazovna ustanova. Pokazatelj je to više stvari. Prvo pokazatelj je kvaliteta rada i rezultata koji se postižu, a s druge strane, demografski gledano pokazatelj je to života i društvenih tokova u jednoj sredini. Danas kada se susrećemo sa određenim odlascima mladih ljudi iz svih zemalja u regionu, činjenica da imamo škole u svim, pa i relativno manjim sredinama koje uspješno rade i izvode nove generacije, nadamo se budućih uspješnih sugrađana, pokazatelj je da i ovdje ima perspektive, da mladi ostaju i vide budućnost i prosperitet na svom ognjištu“ kazao je premijer Halilagić.

Također, premijer je akcentirao da ova škola, zahvaljujući svojim rezultatima rada, ima kontinuiranu podršku Vlade Tuzlanskog kantona, koja neće izostati ni u narednom periodu.

Vezane vijesti

TUZLA