13 C
Tuzla
20.04.2024.

Obrazovne institucije Akademijom obilježile Dan nezavisnosti BiH

Dan nezavisnosti BiH obilježen je i Akademijom obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona. Manifestacija je organizovana drugi put na ovakav način, kada je mladima ispričana priča o putu ka nezavisnosti domovine.

Učenici i studenti, te predstavnici obrazovnih institucija i vlasti Tuzlanskog kantona spoznali su i prisjetili se 1. marta 1992. godine kada je većina građana rekla DA suverenoj i nezavisnoj državi. To je bio jedini ispravan put, kojim su dvije republike već ranije otišle. Obrazovne institucije i vlast od prošle godine intenzivnije obilježavaju ovaj datum, kako bi je mladi naraštaji, uz saznanje o teškoj borbi za nezavisnost, mogli više poštovati.

”Pokazujemo da je moguće učiti naše učenike o patriotizmu i o ljubavi prema BiH, a istovremeno odgajati naše mlade ljude da budu solidarni, da imaju empatiju i da poštuju druge”, navodi Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Iako je nezavisna, stanje u zemlji nije zadovoljavajuće, posebno za mlade. No, važno je često govoriti o ovoj temi, posebno jer su prisutni oni koji negiraju nezavisnost i postojanost, ističu učesnici Akademije.

”Vidite iz ovih događaja koji se dešavaju oko nas i u ovim geopolitičkim prilikama šta to znači imati nezavisnost i tu nezavisnost moramo čuvati. Obrazovne institucije isto kao javne institucije imaju svoju veliku odgovornost u tom pogledu jer oni podučavaju našu omladinu, našu budućnost i o ovom značajnom događaju”, ističe prof. Damir Zenunović, predstavnik Univerziteta u Tuzli.

Aktivnost poput Akademije je način na koji treba graditi BiH, onu za koju su se građani odlučili 1992. godine, a to je  demokratska i suverena zemlja ravnopravnih naroda, poručeno je sa ovog događaja.

Vezane vijesti

TUZLA