7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Operativna akcija BOX: Oduzeta roba vrijednosti 360 hiljada KM

Policijski službenici Granične policije BiH, zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH, realizirali su operativnu akciju kodnog naziva BOX, prilikom čega su obavljeni pretresi osoba, prostorija i pokretnih stvari na većem broju lokacija na području Višegrada i Sarajeva.

Navedene aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da je veći broj osumnjičenih osoba počinio kazneno djelo „Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“ iz članka 215. KZ BiH u vezi s kaznenim djelom „Krijumčarenje“ iz članka 214. KZ BiH, tako što su u dužem vremenskom periodu, od novemvra 2022. godine, obavljali krijumčarenje potrošne robe (aroma za nargilu) i drugih vrsta roba, preko državne granice, iz Srbije u BiH, izbjegavajući mjere carinske kontrole, prilikom čega su takvim radnjama nanijeli štetu budžetu BiH, a za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist. U toku navedenih aktivnosti, slobode je lišen veći broj osoba.

Planskim aktivnostima u sklopu Operativne akcije BOX privremeno je oduzeto 1.860 kg potrošne robe, arome za nargilu, čija je tržišna vrijednost oko 360.000 KM.

Vezane vijesti

TUZLA