15 C
Tuzla
13.06.2024.

Pitamo vas: Jeste li za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe?

Legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe preporučili su Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski parlament. Komisija Ujedinjenih nacija (UN) za opojne droge 2020. godine odlučila je da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa koja se koristi za proizvodnju hašiša. Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već desetljeće, od kada je Komora magistara farmacije Federacije BiH pokrenula tu inicijativu i uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH. Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH predložila je Vijeću ministara odluku koja otvara vrata upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, ali ova Odluka nikad nije usvojena.

U Bosni i Hercegovini kanabisom se liječi ilegalno, odnosno ulje kanabisa nabavlja se na crnom tržištu, pri tome pacijenti i njihove porodice izdvajaju ogromne svote novca i kadkad nisu sigurni u kvalitet onog što nabavljaju. Legalizacijom bi se ukinulo crno tržište i uvela kontrola, a bolesnici bi dobili još jednu mogućnost za kontroliranje svoje bolesti ili umanjenje/ otklanjanje određenih simptoma.

Pitamo vas kakvi su vaši stavovi u vezi sa legalizacijom kanabisa. Svi vaš odgovori su anonimni, a za popunjavanje našeg upitnika dovoljne su dvije minute vašeg vremena.

 

Vezane vijesti

TUZLA