25 C
Tuzla
28.05.2024.

Porodicama u Gazi ”Merhamet” podijelio interventne pakete, počinje i sa pripremom obroka

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“, u saradnji sa svojom partnerskom organizacijom IHH, podijelio je interventne pakete ugroženim porodicama u Gazi. Sa tom organizacijom „Merhamet“ je dogovorio i pripremu obroka u narednih mjesec dana, a akciju je podržao i „Merhamet“ Švedske koji je počeo prikupljati pomoć za stanovništvo Gaze. Obroci će se pripremati u kuhinji organizacije IHH u Gazi, a potom će se dijeliti ugroženim građanima na tom području.

– Inače, „Merhamet“ i IHH su u protekle dvije godine takođe organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze. Tako da imamo iskustva u tome. Ovo je interventna pomoć za stanovništvo Gaze ugroženim izraelskim ratnim dejstvima. A „Merhamet“ je pokrenuo veliku akciju prikupljanja pomoći za Gazu koja će trajati do polovine januara. Odziv je veoma dobar, jer građani Bosne i Hercegovine i naša dijaspora imaju emotivan odnos prema Palestincima i saosjećaju sa njihovim decenijskim patnjama i žrtvama – izjavio je predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Kenan Vrbanjac.

Nakon humanitarne krize izazvane izraelskim ratnim dejstvima u Pojasu Gaze,
Upravni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ donio je odluku o pokretanju humanitarne akcije „Pomoć narodu Gaze“. Akcija, koja će trajati do 16. januara 2024. godine, a provodit će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO „Merhamet“ MDD u zemlji i inostranstvu.

“Merhamet” je otvorio HUMANITARNI BROJ telefona 17061. Pozivom na ovaj broj građani mogu donirati 2.00 KM.

Za potrebe ove akcije „Merhamet“ je otvorio i namjenski račun:

ZA UPLATE U ZEMLJI:
ASA Banka d.d. Sarajevo
Račun broj:1347201007213718 za uplate u KM

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA (EUR):
Account with institution: TZBBBA22,
ZIRAATBANK BH DD SARAJEVO, BIH
Beneficiary customer:
1861211200188190
HO MERHAMET MDD
BISTRIK 2, SARAJEVO
BA 391861211200188190
ili
Bank: Deutsche bank AG
Country: Germany
SWIFT/BIC: DEUTDEFF
Account number: 936276510

Pomoć za stanovništvo Gaze prikupljat će se i putem „Merhametovih“ HUMANITARNIH KASA u svim većim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj dio akcije realizirat će „Merhametove“ organizacione jedinice.

Vezane vijesti

TUZLA