5 C
Tuzla
17.04.2024.

Porodice tri plus dobile odgovor Ministarstva finansija: Zakon o porezu na dohodak povučen iz procedure

Udruženje porodica s troje i više djece u FBiH “Porodice tri plus” uputilo je u prošlom mjesecu Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija hitan apel povodom aktivnosti koje Vlada izvodi u cilju usvajanja fiskalnih zakona. Udruženje je apelom ukazalo na pogubnost Prijedloga Zakona o porezu na dohodak.

Naime ovim Prijedlogom Zakona ukinuo bi se član 24. – koeficijent ličnog odbitka. Zbog toga bi porodice a posebno one višečlane pretrpile ogromnu finansijsku štetu u vidu umanjena plata, odnosno došlo bi do obračunavanja plate bez ličnog odbitka za supružnike i djecu.

”Dobili smo odgovor federalnog ministra Tonija Kraljevića u kojem nas obavještava da je Prijedlog Zakona povučen iz parlamentarne procedure i da će ministarstvo sve sugestije, primjedbe i prijedloge Udruženja uzeti u razmatranje u skladu s planom rada Vlade FBiH. Ističemo da “Porodice tri plus” podržavaju sve napore Vlade usmjerene ka uvećanju minimalne plate, ali da se dosadašnji ostvareni benefiti pri obračunavanju poreza na dohodak zakonski ne isključuju, jer te benefite trenutno koristi preko 300.000 uposlenih radnika koji imaju porodice s djecom”, navode u saopćenju iz Udruženja ”Porodice tri plus”.

Vezane vijesti

TUZLA