15 C
Tuzla
30.05.2024.

Poslodavci i sindikati za povećanje plata, ali vlast protiv: Mogući su i protesti

Sindikati u Federaciji BiH usaglasili su stavove sa poslodavcima i zatražili izmjene zakonskih odredbi o porezu na dohodak i doprinosima. Njima bi bilo omogućeno povećanje plata radnicima do 400 KM bez dodatnog opterećenja poslodavaca. No, vlast je protiv toga, što se moglo vidjeti i na jučerašnjoj sjednici Federalnog parlamenta, tvrde sindikalisti.

”Udruženje poslodavaca i Sindikat je imao razgovore sa političkim opcijama, svim osim HDZ-a i svi su podržali ove izmjene, nama je negativno što su odbili jučer da to uđe kao tačka dnevnog reda, zato što je Vlada FBiH naknadno dostavila dokument kojim je odbila prijedlog Udruženja poslodavaca i Sindikata”, navodi Samir Kurtović, predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Zbog ovoga, sindikati traže hitnu sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća već naredne sedmice, kada će biti predložene iste izmjene zakona.

”Ovo je modus za 1.000 KM, najbolji, najbezbolniji i poslodavci pristaju na njega”, kaže Zijad Latifović, predsjednik Sindikata zdravstva FBiH.

Kurtović kaže da Vlada treba ponuditi određeno rješenje.

”Ono što je Vlada ponudila, novi Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima, sedam godina čekamo da se usvoji. To je najveći problem”, ističe on.

Ako bi zakoni bili novi, a ne predložene izmjene postojećih, to bi značilo da primjena počinje od naredne godine. Sindikatima se žuri i žele da uposlenici već sa martovskom platom imaju povećanje.

”Svaki poslodavac jedva čeka da ta sredstva da radniku, jer imamo odlazak radnika iz BiH, radnici su nezadovoljni sa platama. Sa ovim povećanjem bi koliko-toliko zaustavili proces odlaska radnika”, naglašava Kurtović.

Predsjednica Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH Ilvana Smajlović navodi da je sada Vlada socijalni neprijatelj i socijalna suprotstavljena strana i radnicima i poslodavcima.

”Mislim da je krajnje vrijeme da se tu nešto promijeni”, ističe ona.

Sindikati sada čekaju povratnu informaciju vlasti, odgovor zbog čega su bili protiv i šta novo nude. Dali su rok od 15 dana, kada će odlučiti šta dalje. Ako odgovora ne bude, poručuju izlaze na proteste, kada bi, kažu, na ulicama mogli vidjeti na stotine i hiljade radnika okupljenih u osam granskih sindikata u Federaciji BiH.

Vezane vijesti

TUZLA