23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Potpisan Memorandum o operativnoj saradnji Tužiteljstva BiH i UIOBiH

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) Milanko Kajganić i Zoran Tegeltija, potpisali su Memorandum o operativnoj suradnji, kojim će se ubrzati komunikacija i razmjena operativnih podataka, u predmetima u kojima postupaju ove institucije za provedbu zakona.

Ovaj memorandum, omogućit će bržu suradnju i razmjenu podataka između institucija, u borbi protiv organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije.

Potpisivanje ovog dokumenta, u skladu je sa peer-review preporukama u sklopu europskih integracija Bosne i Hercegovine, kojima se preporučuje jačanje operativne suradnje između institucija koje se bore protiv kaznenih djela iz oblasti financijskog kriminala, utaje poreza, gospodarskog kriminala i korupcije.

Potpisivanje Memoranduma, omogućit će Tužiteljstvu BiH brz i izravan pristup evidencijama koje vodi UIO BiH, a što je naročito bitno u situacijama kada je radi zaštite interesa istrage i predmeta, potrebno brzo i efikasno postupanje i pristup podacima.

Tužiteljstvo BiH i Posebni odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, postupaju u velikom broju predmeta koji se odnose na porezne utaje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i druga kaznena djela iz ove oblasti, te će ovaj memorandum, kao i slični sporazumi sa ostalim partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona, postati koristan alat u efikasnijem radu i postupanju u predmetima, saopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA