10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Povodom Dana nezavisnosti organizovan edukativni program ”Naši spomenici – naša domovina”

Povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizovao edukativni program pod nazivom “NAŠI SPOMENICI – NAŠA DOMOVINA”.
Sa ciljevima edukativnog programa, značajem izučavanja historijske nauke i očuvanja kulturne baštine prisutne učenike Srednje Građevinsko-geodetske škole Tuzla i Gimnazije “Meša Selimović” Tuzla upoznao je dr. sc. Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu, a potom su studenti sa Odsjeka za historiju prezentovali svoje referate. O historijskom kontinuitetu državnosti i nezavisnosti govorio je Damir Grabovac, a o putu ka nezavisnost i međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine Rijad Šečić, studenti IV godine.
Studentica II godine Odsjeka za historiju Vildana Pavitinović u svom referatu učenike je upoznala sa značajem stećaka u kontekstu historije srednjovjekovne Bosne, ali i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nakon čega je mr. Merima Hajdarbegović, stručna saradnica Zavoda multimedijalnom prezentacijom predstavila rad Zavoda na zaštiti nekropola sa stećcima širom Tuzlanskog kantona. Također, učenici su imali priliku pogledati Zavodovu izložbu “Stećci na području Tuzlanskog kantona”.
Na kraju programa prisutnima se obratio Mensur Smajlović, direktor Zavoda, koji se zahvalio studentima Odsjeka za historiju i učenicima srednjih škola za učešće u današnjem programu, poželjevši svima sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA