29 C
Tuzla
18.06.2024.

Priča o boračkom dodatku traje već godinama: Hoće li konačno biti uveden?

Demobilisani borci u našoj zemlji i dalje su u nezavidnom položaju. Godinama se govori o uvođenju boračkog dodatka za sve borce, ali nadležni do sada nisu imali sluha. O tome je razgovarano i na sjednici Skupštine ove organizacije.

Husein Šuvalić je 1992. stao u odbranu zemlje i u vojsci bio do završetka rata. Danas živi od minimalne penzije i nije zadovoljan svojim statusom. Najviše mu novca treba za lijekove, koji su, priča nam sve skuplji. Nije optimističan da će uvođenje boračkog dodatka u Federaciji BiH uskoro ugledati svjetlo dana.

”Ta ideja je stara najmanje 15 godina. Vlasti su dolazile i odlazile i ništa se nije događalo. Iskreno, u ovoj situaciji kakvo je stanje, ne vjerujem da ćemo mi to dobiti u skorijem vremenu, možda nekad, ali sad nije raspoloženje takvo”, navodi ovaj demobilisani borac.

Svjesni su i čelni ljudi Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona da je ovo ”teška tema”. No, pokrenuli su pitanje izmjena Zakona o pravima boraca kojima bi bilo tretirano ovo pitanje. Naglašavaju da je potrebno jedinstvo među borcima i organizacijama.

”Znamo da je to pregolem zalogaj za Federaciju, ali je moguć u odnosu na sredstva koja Vlada ima, koja je pomjerila ovim Budžetom na 7,5 milijardi, tako da u tim sredstvima ima mogućnosti da mi dođemo do boračkog dodatka, za sve učesnike u odbrani zemlje”, kaže Ibrahim Mušić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK.

Braniocima Bosne i Hercegovine bi tako bila osigurana mjesečna novčana primanja, poput egzistencijalne naknade koju imaju nezaposleni borci. Borački dodatak bi, prema planiranim zakonskim odredbama dobijali svi, bez obzira da li su nezaposleni, imaju penziju ili neku drugu vrstu naknade.

”Egzistencijalna naknada ne bi bila ukinuta, mi radimo na tome kada su u pitanju zaposleni demobilisani borci kroz ovaj borački dodatak da dobiju manji iznos tih sredstava, a oni borci koji su nezaposleni da dobiju veći iznos tih sredstava, kako bi od tih sredstava mogli normalno živjeti”, navodi Hariz Sušić, predsjednik Skupštine Saveza demobilisanih boraca TK.

Ovo pitanje se rješava dogovorom i u parlamentarnim klupama, a ne na ulici, kaže Mušić. No, spremni su ovaj put i za takvu borbu. Razgovarali su sa federalnim resornim ministrom i dobili odgovor da u ovoj godini od boračkog dodatka nema ništa, ali su optimistični za narednu.

”Ali se otvaraju mogućnosti razgovora i nama je važnost da otvorimo mogućnost razgovara kako bi prezentovali odakle bi i na koji način došli do tih sredstava za ovu namjenu. Mi se svakako nadamo da nam neće promaći ta naredna godina, da se ovo ne bude našlo, ovaj zakon mora da prođe kroz Parlament Federacije BiH”, ističe Mušić.

Ono čime su zadovoljni borci u Tuzlanskom kantonu je egzistencijalna naknada za nezaposlene, koja je od polovine prošle godine povećana. Resorna kantonalna ministrica obećava da će se potruditi da iznos bude još veći, jer ni trenutni iznos nije dovoljan za normalan život.

”Ako kažemo egzistencijalna naknada, to bi podrazumijevalo da neko od toga može da živi za onaj period za koji ne može da pronađe zaposlenje ili eventualno nije zaposlen. Trenutan iznos egzistencijalne naknade, nije ni ovaj u TK dovoljan za egzistenciju pojedinca, a da ne govorim o porodici, a u drugim kantonima i FBiH pogotovo”, kazala je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Egzistencijalnu naknadu u Tuzlanskom kantonu prima više od tri i po hiljade boraca i za ovu godinu je izdvojeno skoro 12 miliona maraka. Intencija je, kako navodi Dizdarević da u ovoj godini više nezaposlenih boraca dobije zaposlenje putem programa zapošljavanja, a da naknadu primaju samo oni koji nisu u mogućnosti raditi. Tako bi stvorili mogućnost da iznosi za one koji je primaju budu veći.

Vezane vijesti

TUZLA