12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Prioritetna humanitarna pomoć Crvenog križa FBiH otišla kamionima za Tursku

Kamioni Crvenog križa Federacije BiH otputovali su danas za Tursku s prioritetnom robom za uspostavljanje kampova za prihvat osoba koje su ostale bez svojih domova.

Donacija sadrži šatore, rasklopive krevete i stolice, agregate, grijalice, vreće za spavanje i druge prioritetne stvari koje je struktura Crvenog križa, zajedno sa građanima sakupljala na osnovu potreba Turskog Crvenog polumjeseca.

Riječ je o prvom dijelu humanitarne pomoći u vrijednosti od oko 500.000 KM, a već za sljedeću sedmicu planirana je isporuka drugog dijela opreme.

”Pored isporuke ove opreme tim Crvenog križa Federacije BiH susrest će se  sa našim kolegama, profesionalcima i volonterima Crvenog polumjeseca Turske u Gaziantepu, koji svakodnevno rade na ublažavanju  posljedica ovog razornog zemljotresa”, istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Podsjećamo, Crveni križ u Bosni i Hercegovini od samog početka pokrenuo je humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM za stanovnitšvo ugroženo usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

Od početka akcije, putem žiro-računa i humanitarnog broja do sada je prikupljeno oko 340.000 KM.

Akcije Crvenog križa nastavljaju se i u narednom periodu kako bi pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.

Pored toga, za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj Crveni križ FBiH uspostavio je telefonsku liniju putem koje se online može zakazati termin za razgovor sa nekim od naših psihologa/psihoterapeuta. Pozivi su povjerljivi i organizirani u skladu rasporedom onih kojima je podrška potrebna. Također, specijalizirani timovi Crvenog križa Federacije BiH kao i dio federalne Službe zaštite i spašavanja spremni su pružiti podršku kao ispomoć timovima Crvenog polumjeseca Turske ukoliko se za to ukaže potreba.

Vezane vijesti

TUZLA