23 C
Tuzla
24.07.2024.

Schmidt: Međunarodna zajednica je zabrinuta da nije postignut značajan progres u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt kazao je danas nakon dvodnevne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC) da međunarodna zajednica čvrsto stoji u svojoj podršci Bosni i Hercegovini, ali da je proces integracije BiH u Evropsku uniju tek počeo i potrebna mu je podrška, što će zahtjevati mnogo aktivnosti političara u BiH.

Schmidt navodi da ovo nije vrijeme za opuštanje, već vrijeme izazova i nada se da svi politički akteri u BiH shvataju. Ističe da je međunarodna zajednica  trenutno zabrinuta da nije postignut značajan progres u BiH.

– Rekao sam da je bilo napretka kada su u pitanju organi vlasti i institucije, međutim, put ka EU zahtijeva više integracija a ne egocentričnosti. Građani BiH su spremni za EU, ali na žalost neki političari još nisu došli do te faze. Ne postoji alternativa EU, i EU će se brinuti o BiH, ali sve dok ova zemlja ne pristupi Uniji, moramo prihvatiti da ja imam dosta nadležnosti koje preuzimam i vršim u BiH. Imamo još mnogo posla. Na sjednici PIC-a smo razgovarali o odgovornostima koje imamo kada je u pitanju razvoj BiH i mi iz međunarodne zajednice ćemo raditi svoj dio posla – kazao je visoki predstavnik.

Navodi da secesionistička politika u Republici Srpskoj truje proces pomirenja i duh saradnje u BiH, kao i da je na sjednici PIC-a istaknuta namjera da se poštuje Dayton i teritorijalni integritet BiH. EU naglašava spremnost da štiti građane ove zemlje od bilo koga ko bude pokušao da ugrozi BiH i njenu stabilnost, bilo da je unutar ili izvan zemlje.

Na sjednici PIC-a bilo je riječi o tehničkom integritetu izbornog procesa u BiH, što je segment koji mora biti poboljšan što prije radi regularnosti budućih izbora. Schmidt navodi da je potrebno provesti zaštitne mehanizme kako bi se osiguralo da se svačiji glas broji na regularan način, jer ljudi u BiH zaslužuju da imaju fer i korektne izbore.

Visoki predstavnik je kazao da je na sjednici bilo je govora i o državnoj imovini, te da BiH zaostaje u ovom segmentu značajno za zemljama regiona koje su taj problem riješile i donijele odluke prije mnogo godina. Prema njegovim riječima, BiH je jedina zemlja bivše Jugoslavije koja nije riješila to pitanje, a to je jedan od razloga zbog kojeg investitori odustaju od ove zemlje.

Kazao je da BiH mora raditi na jačanju nezavisnog sudstva, te da su u zabludi svi oni koji vjeruju da mogu napraviti sastav Ustavnog suda BiH onako kako oni žele.

–  Ustavni sud je nezavisna institucija i ja pozivam oba entiteta da imenuju kandidate za taj sud. Ako  imate sud koji nije uspostavljen do kraja, nećete moći u Evropsku uniju. Moramo braniti UStavni sud i iskusne ljude koji rade u toj instituciji – dodao je.

Članice PIC-a pozivaju na pristup „korak po korak“ u pogledu ispunjavanja 14 prioriteta Evropske komisije, kao i prema zakonodavnim rješenjima. Visoki predstavnmik dodaje da je sretan je što je su počeli pregovori o nekim zakonima koje treba donijeti i nada se da će u martu moći kazati da je BiH napravila neke važne korake.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA