15 C
Tuzla
01.03.2024.

Štete od poplava i klizišta u Sloveniji nekoliko milijardi eura

Štete od poplava i klizišta u Sloveniji su nekoliko milijardi eura, potvrdio je premijer te zemlje Robert Golob. Dodaje da je prioritet sada uspostavljanje snabdijevanja strujom i vodom pogođenih područja.

U ovim poplavama poginulo je šestero ljudi, a hiljade su evakuirane iz svojih domova širom sjeverozapadne i centralne Slovenije.

Obilne kiše danima su padale u gotovo dvije trećine zemlje, uništavajući zgrade i mostove.

Slovenska agencija za okoliš saopćila je da su se rijeke počele povlačiti u svoja korita, no neka su područja još uvijek odsječena od ostatka zemlje.

Vlasti upozoravaju i na mogućnost odrona zemljišta, ali i na ekološku katastrofu koja se može desiti ukoliko se kanalizacija u Kranju nadomak Ljubljane, na koju je priključeno 25 hiljada domaćinstava izlije u Savu, ugrozivši tako i Sloveniju, ali i ostale države u okruženju.

Države članice NATO-a počele su da pružaju hitnu pomoć poplavama pogođenoj saveznici Sloveniji. Pomoć je ponudila čak i Ukrajina pokazavši tako da solidarnost nema granice.

Situacija na sjeveru Hrvatske je nepovoljna gdje traje borba s nabujalim rijekama Murom i Dravom. Najteže je protekle noći bilo u Podravini gdje je voda u potpunostti prekrila ulice. U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske ujutro su se oglasile sirene za opću opasnost zbog mogućnosti nadiranja vode iz rijeke Drave.

Vezane vijesti

TUZLA