17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

U Sarajevu promovirana zbirka priča ‘Bijela tačka’ Amile Zonić

Promocija knjige „Bijela tačka” tuzlanske novinarke i književnice Amile Zonić upriličena je sinoć u Art kući sevdaha u Sarajevu.

Govoreći o nazivu knjige autorica je kazala da je to bijela tačka koja se nalazila na ultrazvučnom aparatu ginekološke ordinacije na kojem je, kako kaže, prvi put vidjela svoju kćerku.

– Bila je to ta bijela tačka. Taj utisak ne mogu zaboraviti ni decenijama poslije – kazala je Amila Zonić.

Knjiga  Bijela tačka sadrži  123 kratke priče ispisane na 250 stranica. Podijeljena je u četiri poglavlja, odnosno “Rani dani i radovi”, “Mladost i rat”, “Od svega pomalo, za svakog ponešto” i “Mi volimo životinje, one vole nas”.

– Često kažem da je ova knjiga nastajala 50 godina, ali je napisana za par mjeseci. Znači sve ono što se nakupljalo u meni. Impresije, utisci, rane, radosti, tuge…  ja sam sublimirala u ovoj knjizi. Dakle moj život je u ovih 250 stranica, mada knjiga nije isključivo autobiografsko štivo. Ima neka opšta mjesta u kojima su se svi pronalazili – kazala je autorica knjige “Bijela tačka” Amila Zonić.

Amila Zonić je rođena u Tuzli, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Školovanje je nastavila 1988. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je, prije početka rata, stekla zvanje diplomiranog žurnaliste. Od 1996. godine radi u Radio–televiziji Tuzlanskog kantona na poslovima urednice Dnevnika i drugih informativnih emisija.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA