31 C
Tuzla
19.07.2024.

U Siriji otvorene dvije škole koje su finansirali Merhamet i IZ BiH

U gradovima Soran i Čobanbej u Siriji, koji se teško razoreni u katastrofalnom zemljotresu, svečano su otvorene dvije osnovne škole, čiju su izgradnju finansirali Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izgradnju ta dva školska objekta pomogli su i bh. gradovi Visoko, Jajce i Travnik.

Svečanom otvaranju škola prisustvovali su predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac, generalni sekretar Sidik Aždahić i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

– Izgradnja škola u Soranu i Čobanbeju koštala je 152.520 američkih dolara, odnosno 277.335 konvertibilnih maraka. „Merhamet“ je obezbijedio i sredstva za opremanje škola, odnosno kupovinu neophodnog školskog namještaja. Obje škole nose naziv „Bosna i Hercegovina“, iz zahvalnosti lokalnih vlasti i stanovništva tog područja prema našoj zemlji i njenim građanima koji su pokazali solidarnost prema žrtvama zemljotresa – kazao je Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, kapacitet škole u Soranu je 1.050 učenika, a škole u Čobanbeju 480 učenika.

– Većina učenika koje pohađaju ove škole su jetimi, odnosno djeca bez jednog ili oba roditelja, što nas je posebno ponukalo da im omogućimo školovanje u novim objektima – naglasio je Vrbanjac.

Foto: Merhamet

Prije tačno godinu dana, „Merhamet“ je sa turskom partnerskom organizacijom IHH potpisao sporazum o izgradnji dvije pomenute škole, potom 42 kuće za preživjele žrtve zemljotresa, kao i jedne džamije. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi oko tri miliona konvertibilnih maraka, od čega je Rijaset islamske zajednice u BiH obezbijedio 2,1 milion.

Vrbanjac je istakao da se završetak izgradnje 42 kuće u gradu Idlib, na površini od oko 25 dunuma, očekuje u avgustu, a završetak džamije do kraja ove godine.

– Veoma smo zahvalni Rijasetu Islamske zajednice u BiH, sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem na čelu, što su još jednom ukazali povjerenje “Merhametu” i što smo zajedno ušli u ovako zahtjevan, ali veoma važan i human projekt. Zahvalni smo i Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoj ogroman doprinos u svemu ovome i još jednom pokazali da imaju veliko srce, da su uvijek spremni pružiti ruku pomoći ljudima u nevolji – zaključio je Vrbanjac.

Podsjetio je da su se “Merhamet” i Islamska zajednica, odmah nakon katastrofalnog zemljotresa, uključili u prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju.

Foto: Merhamet

Vezane vijesti

TUZLA