29 C
Tuzla
18.06.2024.

U Tuzli sve više dozvola za gradnju ”urbanih vila”, objekti sa pet-šest stanova

Na području Tuzle sve je manje dostupnih površina zemljišta za gradnju kolektivnih stambenih objekata u okviru cjelina definisanih prostornim planom. Stoga je nadležna Služba počela izdavati dozvole za gradnju manjih objekata takve vrste stanovanja, odnosno za takozvane urbane vile. Time žele:

”Da ustvari te blokove velike smanjimo na neku razumnu mjeru i da pokušamo da tim nekim višeporodičnim objektima riješimo problem kolektivnog stanovanja. Mislim da će nam to svima pomoći, mislim da će biti primjerenije, prirodnije našem oku vidjeti neki objekat sa pet ili šest stanovanju i riješenim saobraćajem u mirovanju”, navodi Fahrudin Delić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle za prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Na sjednici Kolegija gradonačelnika razmatrana je i Odluka o prosječnoj građevinskoj cijeni stambenog prostora. Kako pojašnjavaju iz nadležne službe, ona služi kao osnovica za utvrđivanje naknade za korištenje gradskog zemljišta odnosno rente za građenje.

”Ove godine ta osnovica iznosi 1.771 KM, nešto je veća od prethodne godine, a uzimajući u obzir povećanje cijena građevinskog materijala, radne snage i svega onoga što ulazi u ovu osnovicu”, kazala je Jasmina Hasanefendić Šimleša, pomoćnica gradonačenika Tuzle za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Članovi Kolegija razmatrali su i prijedlog Odluke o dodjeli u zakup poslovnih prostorija Javnoj ustanovi Naše dijete. Radi se o prostoru u Slavinovićima gdje će biti formirano obdanište.

”Koje će biti veoma brzo biti stavljeno u funkciju i gdje ćemo na takav način poboljšati život kvalitet života naših građana, posebno onih najmlađih, a istovremeno omogućiti roditeljima da na lakši i brži način mogu ostaviti svoju djecu u ovom obdaništu, posebno onih koji žive u istočnom dijelu našeg grada”, ističe Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Govorili su članovi Kolegija i o životu mladih. Usvojen je Akcioni plan za mlade do 2026. godine, koji predviđa ulaganje više od pet miliona KM u oblasti u koje su uključeni mladi, od zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, stipendiranja učenika i studenata, nagrada uspješnim mladim ljudima do podrške omladinskim nevladinim organizacijama.

”Kada su u pitanju nagrade učenicima, studentima i sportistima za ostvaren nadprosječan uspjeh ta su se sredstva znatno povećala, tako da smo u četverogodišnjem periodu planirali izdvojiti 310 hiljada. Skoro pola miliona KM predviđeno je za aktivnu politiku zapošljavanju i siguran start, a za kamatnu stopu za stambeno zbrinjavanje 600 hiljada”, navela je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

Od 2020. do 2022. godine izdvojeno je oko 3,5 miliona KM za mlade. Grad Tuzla je, kako navodi Redžić, do sada ispoštovao sve odredbe Zakona o mladima Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA