20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Ured Evropske civilne zaštite pohvalio timove iz BiH koji pomažu u Sloveniji

Ured Evropske civilne zaštite i humanitarne pomoći pohvalio je timove zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine – Republičku upravu civilne zaštite Republike Srpske i Federalnu upravu civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine, koji učestvuju u pomoći Republici Sloveniji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu državu.

Predstavnici EU civilne zaštite obišli su timove iz BiH na terenu te na zvaničnim društvenim mrežama pohvalili doprinos i vrijedni rad na čišćenju terena u prvoj misiji BiH kao članice Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Također, Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije objavila je grafiku međunarodne pomoći upućene kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Tim iz BiH, koji sačinjavaju Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federalna uprava civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine ima najviše teških radnih mašina – ukupno šest bagera koji su u ovom trenutku i najpotrebniji Sloveniji.

Odluku o pružanju međunarodne pomoći Sloveniji donijelo je Vijeće ministara BiH na prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. Ministar Nešić danas je odao priznanje pripadnicima civilne zaštite koji učestvuju u ovoj humanoj misiji pomoći prijateljskoj zemlji i slovenačkom narodu u saniranju posljedica poplava. On je istakao da su u najboljem svjetlu prikazali svoje institucije, te pokazali spremnost i obučenost da sarađuju i pružaju pomoć ugroženim i van granica BiH, navedeno je u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezane vijesti

TUZLA