15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Zamjenica premijera Bugarske: Nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu, kao upozorenje čovječanstvu

Zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske Marija Gabriel izrazila je u poruci koja je pročitana danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici, kao potpredsjednica Vlade i ministrica ali i kao predstavnica bugarskog naroda, najdublje poštovanje žrtvama i saučešće njihovim porodicama i najmilijima.

– Prije 28 godina jedan od najgorih zločina u Evropi od užasa Drugog svjetskog rata dogodio se u Srebrenici. Danas smo tu da odamo počast onima kojih više nema i da se pridružimo glasovima koji govore “zapamti” – navela je Gabriel.

Istakla je da se rat na Balkanu nikada nije trebao dogoditi, genocid u Srebrenici se nikada nije trebao dogoditi, baš kao što se ne bi smjela dogoditi ratna zvjerstva i zločini na bilo kojem mjestu širom svijeta.

Gabriel je poručila da se istorija ponavlja, te da upravo zato nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu kao kolektivnu sliku i upozorenje čovječanstvu.

– Redovna upotreba retorike koja izaziva podjele, širenje straha, nepovjerenja i mržnje, pokušaji poricanja onoga što se ovdje dogodilo predstavljaju veliku smetnju za poslijeratnu izgradnju povjerenja, uzajamnog poštovanja, razumijevanja i istinskog pomirenja u Bosni i Hercegovini – rekla je Gabriel.

Potcrtala je da ipak vjeruje u sposobnost bh. građana da žive i napreduju zajedno, te da nađu hrabrosti za obnavljanje mostova između zajednica.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA