21.7 C
Tuzla
31.03.2023.

Crveni križ nastavlja aktivnosti na pomoći stanovništvu Turske i Sirije

Društvo Crvenog križa (CK) Bosne i Hercegovine je već 6. februara 2023. godine pokrenulo akciju pomoći stanovništvu Turske i Sirije ugroženom usljed razornih zemljotresa, a i danas su na raspolaganju sa svojim timovima i timovima CK Republike Srpske, CK Federacije BiH i CK Brčko distrikta.

Na konferenciji za medije danas su sekretar Društva CK BiH Rajko Lazić, generalni sekretar CK FBiH Namik Hodžić, Džana Kapić iz CK FBiH i šef delegacije Međunarodnog komiteta CK Elmir Camić, predstavili su rezultate akcije pomoći stanovništvu Sirije i Turske, ali i aktivnosti dalje pomoći.

Oni su zahvalili građanima Bosne i Hercegovine na plemenitosti koju su iskazali prikupljanjem pomoći za ugrožene u Turskoj i Siriji, ali i medijima koji su svojim informacijama pomogli realizaciju pomoći, te pratili spasilačke timove iz BiH.

– Građani diljem BiH su 85.000 puta pozvali humanitarni broj 17023 te na taj način prikupili 170.000 KM, a i putem humanitarnog žiro računa uplaćeno je više od 170.000 KM – izvijestio je Lazić.

S obzirom da je CK BiH dio globalnog sistema, Međunarodne federacije CK i Crvenog polumjeseca koji djeluje u 192 države svijeta, raspisan je hitni apel prikupljanja 650 miliona švicarskih franaka. Od tog iznosa je 200 miliona namijenjeno za potrebe građana Sirije, a ostatak za potrebe građana Turske.

Konvoji pomoći i dalje iz BiH idu za Tursku i Siriju.

Općina Kalesija je kao dobar primjer, kako je rečeno, pokrenula izradu 30 kontejnera. Privrednici, CK FBiH i Općina udružili su sredstva i napravili kontejne. Jedan kontejner ima 7,5 kvadrata i košta 3.500 KM. To je, kako su kazali, jedan od najboljih vidova pomoći porodicama koje su izgubile svoje domove.

Pozvali su građane, privrednike, sve nivoe vlasti da pomognu i ovu akciju izrade kontejnera.

– Mi smo i dalje spremni da odgovorimo na pozive Crvenog polumjeseca Turske i Sirije, Međunarodne federacije CK, da pošaljemo naše timove, a sigurno će oni trebati – kazao je Hodžić.

Šef delegacije MKCK-a Elmir Camić je ukazao na važnost pomoći Siriji u kojoj rat traje već 12 godina. I ne samo to, građani su se suočili i sa Covid-19 pandemijom, a potom je od kolere zaraženo 85.000 ljudi.

– Zemljotres je napravio kataklizmu na tom, ionako ranjivom području – rekao je Cemić.

Za sve spasioce iz BiH koji neumorno pomažu u Turskoj, za sve one koji su bili na terenu, Crveni križ FBiH je aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce. Na dispoziciji su za online tererapiju, grupnu ili pojedinačnu.

Lazić, Hodžić, Kapić i Camić pozvali su predstavnike svih nivoa vlasti u BiH, nevladine organizacije, privrednike te građane da se uključe u akciju Crvenog križa BiH.

Trenutno su građanima Turske i Sirije najpotrebniji kontejneri, grijalice, šatori, vreće, agregati, deke.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO