15 C
Tuzla
20.05.2024.

JP Autoceste FBiH dodijelilo 40 stipendija za nadarene i uspješne studente

Svečano potpisivanje ugovora i dodjela stipendija Javnog preduzeća Autoceste FBiH za redovne studente dodiplomskih i postdiplomskih studija održano je danas u Sarajevu.

Stipendije su uručene grupi od 40 studenata iz cijele BiH koji studiraju građevinske fakultete, fakultete za saobraćaj i komunikacije, elektrotehničke fakultete, mašinske fakultete, pravne fakultete i ekonomske fakultete, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

U ime Komisije za provedbu postupka dodjele stipendija stipendistima je čestitala predsjednica Azra Delić, koja je, između ostalog, prisutnima poručila da su svojim učenjem zaslužili dobiti stipendije uz želju da budu aktivni kako bi ostvarili svoje ciljeve i očekivanja.

– Sretni smo što ovaj projekt realizujemo u kontinuitetu, a posebno nam pričinjava zadovoljstvo što JP Autoceste FBiH vodi brigu o obrazovanju mladih kako bi oni brže i efikasnije završili svoje studije – kazala je Delić.

Stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za period od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 300 KM za studente, počev od treće godine prvog ciklusa, te 500 KM za studente prve i druge godine drugog ciklusa studija.

Student druge godine master studija na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Tarik Latović je kazao da mu stipendija mnogo znači jer mu otvara nove prilike i puteve.

Novac od stipendije ću, kaže, iskoristiti za edukaciju, usavršavanje kako bih pri završetku fakulteta bio što kompetentniji.

Ove godine su uvedene novine kojima je povećan broj stipendija, umjesto dosadašnjih 30, dodijeljeno je 40 stipendija, a one će, umjesto 100 KM iznositi 300 KM za studente treće godine prvog ciklusa studija, odnosno 500 KM za studente prve i druge godine drugog ciklusa studija umjesto dosadašnjih 300 KM.

Uključujući ovu 11. generaciju JP Autoceste FBiH je u društveno-odgovorni program stipendiranja uložilo blizu 700 hiljada KM za 300 studentskih stipendija.

Osim finansijske potpore, otvorenom i stalnom saradnjom sa srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama u vidu organiziranja posjeta gradilištima autoceste na Koridoru Vc kao i mogućnošću odrađivanja pripravničkog staža, preduzeće potvrđuje da čini svoju najbolju investiciju kako u lični razvoj mladih tako i u razvoj cijelog društva – navodi se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA