10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Ministar pravde u posjeti VSTV-u, razgovarano o izmjenama Zakona o ovoj instituciji

Danas je u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) upriličen sastanak članova Predsjedništva VSTV-a BiH i ministra pravde Bosne i Hercegovine Davora Bunoze sa saradnicima. Pored predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije, sastanku su prisustvovale potpredsjednice Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović, stalni član VSTV-a BiH Sanin Bogunić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić, zamjenik direktora Sekretarijata VSTV-a BiH Hajro Pošković i šefica Kabineta VSTV-a BiH Marjana Popović.

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima iz oblasti rada pravosuđa, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje se provode u cilju pripreme Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH. Istaknuta je važnost jačanja nadležnosti VSTV-a BiH u donošenju podzakonskih akata koje se odnose na VSTV BiH i pravosuđe u cjelini.

Predsjednik Lagumdžija se posebno osvrnuo na neophodnost donošenja Zakona o sudovima BiH, te uspostavljanje Agencije za upravljanje oduzetom imovinom sečenom krivičnim djelom na nivou Bosne i Hercegovine.

U osvrtu na pitanje rada na predmetima ratnih zločina, direktor Suljagić je naglasio značaj uspostavljanja novog saziva Nadzornog tijela za rad na predmetima ratnih zločina. Također se osvrnuo na aktivnosti u vezi sa izradom nove Strategije za razvoj sektora pravde i važnost koordinacije svih aktera u kontekstu zajedničkog djelovanja i dogovaranja sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom u vezi pristupa EU fondovima pojedinačnih zemalja članica EU, regionalnih fondova, kao i EU fondova.

Funkcionisanje sudske policije Bosne i Hercegovine i sigurnost Kompleksa pravosudnih institucija BiH jedna je od tema o kojoj je razgovarao, kao i o neophodnosti dodatnog investiranja u komplekse pravosudnih institucija.

Uvođenje savremenih tehničkih rješenja za sveobuhvatnu digitalnu transformaciju pravosuđa, te  izrada Informaciono-komunikacione strategije za pravosuđe koja će doprinijeti poboljšanju  efikasnosti rada sudova i tužilaštva u BiH, istaknuto je kao jedna od značajnih aktivnosti na kojoj se kontinuirano radi, saopćeno je iz VSTV-a.

Vezane vijesti

TUZLA