32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Organizovan Info dan za Javni poziv za nagrade i stipendije sportista u TK

Sportisti, treneri, predstavnici sportskih klubova, imali su priliku danas doći u prostorije BKC-a TK kako bi se upoznali sa Javnim pozivom za dodjelu kantonalnih nagrada, priznanja i stipendija za sport. Sala u kojoj je resorno ministarstvo organizovalo Info dan bila je skoro prazna.

Salko Musić je došao u ime Atletskog kluba Sloboda kako bi saznao na koji način aplicirati. Dobio je odgovore na pitanja koja su ga zanimala u vezi Javnog poziva.

”Nama jako puno znači Info dan, da ne dolazimo u situaciju kao prošlih godina, gdje smo imali puno odbijenih kandidata, zbog naših nesaznanja kandidata koji konkurišu. Tim sportistima podrška puno znači”, navodi Musić, član Upravnog odbora AK ”Sloboda-Tehnograd”.

Značilo bi uposlenicima Ministarstva da je došao veći broj sportista, trenera i predstavnika klubova koji mogu aplicirati na Javni poziv. Dali bi im upute kako bi aplikacija mogla biti uspješna. Javni poziv je otvoren desetak dana, a do sada nije pristigla ni jedna prijava.

”Imamo dan podrške korisnicima kada smo se stavili na raspolaganje svim predstavnicima saveza, pojedinicima, takmičarima koji bilo kakvih pitanja imaju za konkursnu proceduru, kako bi imali što više kandidata na javnom pozivu. Nije nam cilj da ostane novaca, nego da utrošimo sredstva za šta su namijenjena, odnosno da našim takmičarima koji su ostvarili normu, postigli rezultate dodijelimo sredstva i nagrade koje zaslužuju”, kaže Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

U ovoj godini je za nagrade, priznanja i stipendije planirano 140 hiljada KM, što je za 30 hiljada više u odnosu na pročlu godinu. Novina je ovaj put da aplicirati mogu i oni učenici-sportisti koji nisu iz Tuzlanskog kantona, ali ostvaruju dobre rezultate za klubove iz ovog dijela BiH.

”Ti učenici idu u škole ovdje i treniraju u klubovima na području TK i postižu zapažene rezultate koji se vrednuju na području kantona. I njima smo omogućili nagrade bez obzira na CIPS. Ono što je bitno istaći, ako se radi o reprezentativnim sportovima, u ovom slučaju, svi takmičari koji nastupaju za reprezentaciju moraju imati CIPS sa područja TK kako bi ostvarili stipendiju ili nagradu”, navodi Gazdić.

Javni poziv za stipendije, priznanja i nagrade je otvoren još desetak dana.

Vezane vijesti

TUZLA