13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Penzioneri o aprilskom povećanju penzija “Jad, bijeda i čemer”

Prema nezvaničnim podacima penzije u Federaciji BiH od 15 aprila bit će uvećane za 4,5 posto. Ukoliko do toga dođe, najniža penzija bit će veća za oko 20 KM, te će iznositi 515 KM. Zagarantovana penzija iznosit će oko 660 KM. Međutim, tačan procenat povećanja bit će poznat nakon 31. marta do kada bi Federalni zavod za statistiku trebao objaviti podatke o BDP-u. Iz Saveza Udruženja penzionera TK ističu da sva povećanja ili usklađivanja penzija nisu urodila plodom obzirom na inflaciju i rast cijena životnih namirnica.

“Inflacija je zvanično preko 19,4 posto, a penzije su rasle 11 posto u prošloj godini, znači da vežemo rast penzija sa rastom inflacije, ali da bi se to desilo moramo ubijediti Vladu, moramo ubijediti resornog ministra i oba doma Parlamenta FBIH , da donesemo izmjene tog člana Zakona gdje će se vanredno usklađivanje penzija vršiti odmah čim inflacija bude više od 5 posto” ističe Haso Halilović, predsjednik Saveza Udruženja penzionera TK.

Trenutne projekcije povećanja od 4, 5 posto penzioneri vide kao kap u moru. Ističu da su većina od njih posebno oni sa najmanjim primanjima socijalni slučajevi, koji ne žive, već životare, o aprilskom usklađivanju penzija, tuzlanski penzioneri kažu:

“Ja sam penzionerka ali dodatno ovako nekad radim, ali to nije ništa to je nula. Stvarno je sramota jedna velika.Jad i bijeda i čemer. Žao mi je.

“Jedino očekujemo da početkom ljeta najavljuju da će biti novo povećanje, osim ovog sad u aprilu. Mislima ima stvarno svijeta nema od čega živjeti”

” Penzionerima koliko god dođe , dobro dođe, ali ne može ove cijene nikako stignuti” 

“Sebi povećavaju maksimalno po 400 – 500, 700 maraka, a penzionerima dva do tri posto. Mislim to je žalosno”

Uvećane penzije, penzioneri bi trebali dobiti u maju i to retroaktivno od 1. januara. Međutim u Savezu penzionera ističu da je potrebno da vlast shvati ozbiljnost situacije, te da se donesu ekonomsko socijalne mjere na svim nivoima, koje bi obuhvatile dugoročne subvencije za penzionere.

“Te subvencije treba da budu usmjeren na javni prijevoz da se ima određeni procenat da li je to 50 posto kao u drugim gradovima, to treba da vidimo sa lokalnom i kantonalnom vlasti, drugo da pokušamo obezbijediti subvenciju lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, a penzioneri uglavnom koriste lijekove koji nisu na esencijalnim listama” kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza Udruženja penzionera TK.

Još jedan od prijedloga Saveza penzionera, koji je upućen Skupštini i Vladi TK je oslobađanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja za sve penzionere u Tuzlanskom kantonu, a njih je 72 hiljade.

Vezane vijesti

TUZLA