23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Ured EU u BiH pokrenuo kampanju o rezultatima u okviru Paketa energetske podrške

Evropska unija je kroz Paket energetske podrške dodijelila 70 miliona eura bespovratnih sredstava Bosni i Hercegovini za ublažavanje posljedica energetske krize i unapređenje energetske efikasnosti.

Podrška uključuje 50 miliona eura za oko 190.000 ugroženih domaćinstava i 20 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti u oko 4.000 domaćinstava i oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća.

Stigli preliminarni rezultati – Na listi za pomoć EU ima i mrtvih

Sa ciljem informiranja javnosti o rezultatima i prilikama u okviru Paketa energetske podrške za BiH, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini je pokrenuo medijsku kampanju “Povezani kroz dobro” koja će trajati do kraja februara 2024. godine.

Kampanja će uključivati promociju putem elektronskih medija i društvenih mreža, online medija i bilboard oglašavanja širom BiH, kao i informativne sesije na kojima će javnost moći saznati više o prilikama za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima koje nudi Paket energetske podrške EU.

KONTINUIRANA PODRŠKA BOSNI I HERCEGOVINI

Evropska unija kontinuirano finansira milionske projekte u Bosni i Hercegovini na osnovu dogovora i potreba koje je iskazala vlast u BiH.

U sklopu Paketa energetske podrške, nadležne vlasti BiH prvi put dobijaju direktnu budžetsku podršku kako bi sredstava usmjerili ka građanima. Raspodjela sredstava je u toku, a nadležne vlasti su odgovorne da osiguraju da korisnici dobiju namijenjena sredstva do aprila 2024. godine.

Dodatni paket ulaganja za zapadni Balkan u vrijednosti od 680 miliona eura

Način na koji BiH bude upravljala sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za direktnu podršku institucijama BiH u budućnosti.

U okviru podrške ugroženim domaćinstvima, u Republici Srpskoj je isplaćena bespovratna EU pomoć za ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize u BiH. Oko 67.000 ugroženih domaćinstava je već dobilo sredstva koja je osigurala Evropska unija.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je 23. oktobra ove godine javni poziv za dodjelu EU pomoći ugroženim domaćinstvima.

Na osnovu konačnog spiska kvalificiranih domaćinstava, Vlada FBiH će donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima koji će nakon toga izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima.

Procjenjuje se da će oko 109.000 ugroženih domaćinstava dobiti EU sredstva.

VIŠE OD DESET HILJADA UGROŽENIH U BRČKO DISTRIKTU

U Brčko distriktu, Vlada je donijela odluku na osnovu koje je oko 12.500 ugroženih domaćinstava dobilo EU sredstva.

U okviru podrške za poboljšanje energetske efikasnosti, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS je 18. decembra raspisao javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih sprovođenju mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.

Koliko je penzionera odbijeno za pomoć EU?

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je 3. novembra ove godine javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava EU građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima, za projekte energetske efikasnosti, poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Vlada Brčko distrikta BiH raspisala je 25. oktobra javne pozive za dodjelu sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti koji su završeni 15. novembra.

Konačan spisak će biti objavljen na web portalu Vlade Brčko distrikta, dok će preostala sredstva biti planirana u budžetu za 2024. godinu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Možda će vas zanimati:

Naredne godine počinje izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli

 

Vezane vijesti

TUZLA