23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Većina policijskih službenika u TK zadnji sistematski pregled imali prije 30 godina

S obzirom na to da su se vodile određene špekulacije oko toga da je policijski službenik Elvis Ćustendil koji je ubio Amru Kahrimanović ranije bio na liječenju zbog psihičkih problema, postavlja se pitanje da li službenici policije prolaze neke zdravstvene preglede i psihotestove s ciljem utvrđivanja sposobnosti.

Kada je u pitanju prijem policijskih službenika, odnosno kadeta koji se upućuju na akademiju, direktor Uprave policije MUP-a TK kaže da se rade ljekarski pregledi.

Korman: Ćustendil bio na godišnjem, a pucao iz službenog oružja

“U svim slučajevima, onako kako je to propisano, to rade zdravstvene ustanove sa kojima se sklopi ugovor” naveo je Korman.

Sistematski pregledi uposlenih rade se pri prijemu u policiju, no za one starije upolesnike, poput Ćustendila, posljednji takav urađen je 1993. godine. Razlog tome je jer  su ti pregledi za razliku od drugih mnogo skuplji.

“ Od 2018. godine od kako sam na čelu ja pokušavam da organizujem ljekarski pregled za sve uposlenike ali nisam naišao na razumijevanje jer je ovaj ljekarski skuplji i zahtjevniji u odnosu na ostale ljekarske preglede i 2022. sam uspio osigurati sredstva za ljekarski pregled 300 pripadnika i tada je urađen ljekarski pregled”, navodi Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Ćustendil predat u nadležnost Tužilaštva TK

Vezane vijesti

TUZLA