20 C
Tuzla
23.05.2024.

Uskoro manje saobraćajnih gužvi – kružni tok na raskrsnici „Crveni 7“ dobija finalni izgled

Priča oko izgradnje kružnog toka na raskrsnici Crveni 7 počela je u oktobru prošle godine. Većina radova je završena i već se nazire finalni izgled. Već početkom marta prema riječima nadležnih saobraćaj bi se mogao nesmetano odvijati, a tome se raduju i vozači i građani.

Zvuk radnih mašina građanima je dovoljan znak da znaju da je u toku izvođenje radova koje bi moglo i potrajati.

Upravo tome svjedoče građani Tuzle još od oktobra, odnosno od kada traju radovi na izgradnji kružnog toka. No, tome bi uskoro mogao doći kraj.

Već od marta radne mašine i aktuelne radove građani neće vidjeti, jer su u toku završni radovi na izgradnji kružnog toka na lokaciji Crveni 7. Nakon što kružni tok bude pušten u funkciju, iz Gradske uprave najavljuju i nove radove.

Odnosno, kako navode slijede glavni radovi. S obzirom na to da je završena zamjena svih vodovodnih i kanalizacionih cijevi na redu je formiranje kružne forme te saobraćajne signalizacije.

„ Kada to kažem mislim da možemo pustiti saobraćaj da funkcioniše ali ima tu detalja oko same rasvjete, priključaka, postavljanja znakova, izgradnja drugog sloja. Moram istaći da taj drugi sloj zahtijeva određene uslove, odnosno ne može se izvoditi kada su minusi, vlažno vrijeme, mora biti poseban tretman da bi se uspješno radovi obavljali kako ne bismo imali problema prilikom eksploatacije samog kružnog toka“, rekao je za RTV Slon Miralem Mulać, pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove Tuzla.

Završetku radova raduju se i građani. Kažu kako će ovo smanjiti saobraćajne gužve, što je bio jedan od primarnih ciljeva gradskih vlasti. Evo njihovih odgovora:

„ Mislim da će smanjiti i da će se lijepo moći i preći ulica i da će biti ljepše i za djecu i za sve“

„ Dobar potez, svaki kružni tok je dobro došao, dobro se narod snalazi“

„ Slušajte nešto, ovo je trebalo davnih dana da se uradi u našem gradu“

„ Sve što se pravi bolje je nego što je bilo“

„ Pa znaš kako, kada to završi pa panonika pa jezera, onda idemo dalje. Super, jedva čekamo“

Kružne raskrsnice u Tuzli pokazale su se kao dobro idejno rješenje za putnu infrastrukturu, smanjenje gužvi i aerozagađenja.

Zbog toga je u ovoj godini planirana izgradnja još jednog kružnog toka i to na Slatini kod bivšeg sjedišta Kantonalne vlade.

Vezane vijesti

TUZLA